POP-
EN
JAZZ-
SCHOOL
HOUTEN

Basgitaar

De basgitaar is een minder opvallende, stille kracht in de band. Met die lange hals en dikke snaren is de basgitaar behoorlijk “cool”. Je moet ook enigszins “cool” zijn om bas te spelen. Als onderdeel van de ritmesectie heeft de bas twee functies: een ritmische en een harmonische.

Ritme

Samen met de drummer legt de bas het fundament waar de andere instrumenten op kunnen leunen. Afhankelijk van de stijl die je speelt moet er een groovende of beukende, stuwende of rollende basis gelegd worden. Timing is hier heel belangrijk. Dat geldt eigenlijk voor alle instrumenten. Ook een dwarsfluit moet goed getimed worden en met een fijne “flow” gespeeld worden. Dit kan je enigszins leren maar wat aanleg moet je wel hebben. Goede timing is goud waard!

Harmonie

Met de tonen die je speelt maak je ook een belangrijk deel uit van de harmonieën. Ook hier heb je als bassist stiekem een dikke vinger in de pap, vooral in de geïmproviseerde muziek zoals jazz. Je hoeft namelijk niet altijd de grondtonen van de akkoorden te spelen, andere tonen kunnen soms ook. Hiermee kan je een heel verfrissend effect krijgen die de rest van de band doet op kijken!
Als begeleider is het vaak de kunst om je dienend op te stellen. Wat je speelt is in het belang van het liedje. Vaak betekent dat als bassist weinig noten spelen, of vaak dezelfde groove. Dat is nu eenmaal je rol. En weten wanneer je niet moet spelen, oftewel de kunst van het weglaten. Dat allemaal natuurlijk wel met een pokerface, want de bassist is altijd “cool”!

Docent

Aanmelden

Pop- en Jazzschool Houten | bij Theater De Slinger | De Slinger 42 | 3995 DE Houten | info@popschoolhouten.nl | www.popschoolhouten.nl